Blog

KONDENZACIJA i PVC STOLARIJA

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

Sa početkom jeseni i tokom trajanja zime kondenzacija postaje aktelna kao tema, ali ne samo to. Mitovi koji su čvrsto vezani za svaku priču o kondenzaciji su ponovo na slobodi.

Kao što svi znamo sadržaj vlage u atmosferskom vazduhu je neophodan, on šta više igra važnu ulogu u životu svakog organizma. Ali, konstantna kondenzacija u našem stanu je svakako jedan veliki problem koji se hitno mora tretirati, pošto je očigledno da je vlažnost vazduha u prostoriji veća nego potrebna.

Pojava kondenzacije

Savremena istraživanja svedoče da u 54% primera pojave kondenza u prostorijama uzrouje upravo nedovoljno provetravanje. Kada osoba koja nosi naočare uđe iz hladne u toplu prostoriju stakla na naočarima se odmah zamagle. Slična situacija je i sa stolarijom. Kada se na PVC staklima primeti vlaga to je samo predznak da će kroz neko vreme ova pojava eskalirati razvojem buđi i gljivica. Relativna vlažnost vazduha je ključni uzrok pojave kondenza. Obavljanjem svakodnevnih aktivnosti poput peglanja na paru, kuvanja, sušenjem veša ili kupanja dolazi do nastajanja vlage. Važno je istaći i činjenicu da jedan čovek tokom dana samo disanjem može proizvesti 2,5 l tečnosti.

Hladan vazduh je suv vazduh! Laici često govore da kada se prozor otvori tokom zime da u naš stan tada ulazi vlažan vazduh, jer je napolju velika vlažnost vazduha. Naravno, ovo verovanje je pogrešno pošto se kondenzacija javlja upravo usled prezasićenosti vlagom vazduha koji je trenutno u prostoriji. On se hitno mora isušiti ili naprosto, što je i mnogo lakše a i efikasnije, zameniti novim vazduhom provetravanjem prostorije.

Uloga PVC stolarija

PVC ili ALU stolarija je odličan termički i hidro izolator. To znači da ne provodi vlagu ni toplotu.

Starija stolarija slabije dihtuje usled prirode stvari, nije toliko savršena kao PVC. Jedan od glavnih razloga ugradnje nove PVC stolarije jeste upravo činjenica da je sa starom toplota vazduhom izlazila iz prostorije. Što se kondenzacije tiče, kada imamo novu stolariju mi imamo znatno smanjene gubitke toplote iz objekta.

Ipak, činjenica je i da će deo vlage ostaje u prostoriji upravo zbog ove pozitivne osobine PVC-a. Vazduh određenu količinu vode može da primi i u sebi sadrži ali sve preko toga, sa dodatkom drastične razlike u spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi, može prouzrokovati pojavu kondenzacije.

POZOVITE

+381 11 751 00 65

+381 11 630 23 22

+381 63 27 22 77

promaxteam2006@gmail.com

office@promaxteam.rs

Milice Srpkinje 13, Beograd

 

O NAMA

Od 2006. godine se bavimo proizvodnjom, prodajom i montažom stolarije. Krajnji cilj nam je zadovoljan klijent i to je nešto što pokreće ovu firmu.