Blog

DA LI SE PVC STOLARIJA MOŽE FARBATI?

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

Konvencionalna mudrost kaže da PVC nije moguće obojiti . Da li je to argumentovana izjava?

 

Činjenica je da je PVC teško ofarbati. Razlog je u tome PVC ima nisku energiju na površini. Svi materijali i tečnosti imaju "površinsku energiju", a sada ćemo govoriti o tome kako se to odnosi na PVC-a.

Površinska energija - Surface Energy

Pošto voda ima veću energiju površine (Surface energy , SE) od PVC-a, kapljice vode će skliznuti. Da bi se voda "držala" na PVC-u, njegova energija površine mora se tretirati kako bi porasla iznad SE vode. Prosečni potrošač može učiniti dve stvari da se poveća SE PVC-a, od kojih je prva da nanese malo peska lagano na površinu. Ovo će ukloniti površinu koja je kao vosak i stvoriti više prostora za vodu. Drugi način da se podigne SE je da se PVC obriše acetonom. Aceton je štetan za PVC. Kada bi se potapao PVC u aceton, to bi narušilo njegovu molekularnu strukturu vremenom i uništilo PVC stolariju. To, međutim, može biti i prednost prilikom pripremanja PVC za slikarstvo. Aceton radi dve stvari: omogućava da bubri površina što je malo čini poroznom i (2) raspršuje na površini voskove koji su njoj svojstveni. Dakle, aceton će takođe podići SE PVC-a.pvc stolarija Čak i ako potrošač priprema površinu kao što je opisano, SE PVC nikada neće dostići SE vode (sa ovim tehnikama) zbog voskova koji su eksterni i interni u PVC-u. U borbi protiv ovoga, boja izrađena od mešavina akrilnih i poliuretana, ( lateks boje) su napravljene s aditivima za smanjenje SE boje. Ovi aditivi smanjuju SE PVC bojama niže od netretirane SE PVC.

Teorija i praksa - PVC stolarija

U teoriji se ne bi morao tretirati PVC ako boja ima energiju površine ispod PVC-a, ali postoji problem sa teorijom... a to je realnost. Empirijski rezultati ukazuju na kombinaciju dobre pripreme površine i boje sa niskim SE što može dovesti do dobrog priajanjanja boje na PVC-u.

Postoji mnogo više od toga, jer sastav boje je zapravo hemija. Svaki mikro sastojak i svaka promena pigmenta može promeniti prijanjanje tečne boje na PVC podlogu, ali to je izvan opsega ovog članka jer spada u oblast hemije kao nauke. Izlaganje PVC-a plamenu je još jedan od procesa kojim PVC može biti ofarban. Dakle, ’sve u svemu PVC može biti ofarban ali za to mora da bude pravilno pripremljen ili tretiran bojama koje su kreirane baš za ovakvu upotrebu.

POZOVITE

+381 11 751 00 65

+381 11 630 23 22

+381 63 27 22 77

promaxteam2006@gmail.com

office@promaxteam.rs

Milice Srpkinje 13, Beograd

 

O NAMA

Od 2006. godine se bavimo proizvodnjom, prodajom i montažom stolarije. Krajnji cilj nam je zadovoljan klijent i to je nešto što pokreće ovu firmu.